Noua eticheta energetica

Noua etichetă energetică

Incepand cu data de 1 Martie 2021, este introdusa o noua etichetare energetica a UE pentru produsele electrocasnice. Astfel, vechile clase energetice, vor fi inlocuite cu unele noi, decise de Comisia Europeana prin intermediul Regulamentelor delegate Noul sistem va utiliza doar clasele de la A la G (fără A+, A++ și A+++). Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă.

Ce reprezinta eticheta energetica?

Eticheta energetica este o eticheta UE impusa de lege, ce se regaseste pe produs, si ofera informatii consumatorului cu privire la consumul de energie electrica al produsului.

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele vândute în UE pentru care există o cerință sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afișate în mod vizibil pe fiecare aparat.

De ce se schimba eticheta energetica?

Introdusa pentru prima oara in anul 1995, etichetarea energetica a UE s-a dovedit a fi un adevarat succes, peste 85% dintre consumatori utilizand-o inainte de achizitionarea unui produs. Aceasta a avut efecte foarte bune asupra pietei concurentiale si asupra dezvoltarii unor solutii inovatoare. Astfel, desi la inceput principalele clase energetice era cele mai joase (E, F, G), s-a ajuns, in prezent, la situatia in care majoritatea produselor fac parte din clasele energetice superioare, A+, A++ sau A++.

Pentru a se asigura ca toate produsele puse la dispozitia consumatorilor respecta reglementarile in vigoare si pentru a oferi o cat mai mare transparenta si usurinta in luarea deciziei finale de cumparare, Comisia Europeana a decis schimbarea si simplificarea noii etichete energetice si inregistrarea tuturor produselor intr-o baza de data online, comuna (EPREL), unde toti producatorii si importatorii trebuie sa isi inregistreze produsele, inclusiv intreaga documentatie tehnica detaliata necesara pentru activitatea de control al conformitatii.

Cadru legistlativ

Legislatia in vigoare privind produsele eficiente din punct de vedere energetic  se imparte in prezent in doua acte-cadru: o directiva si un regulament:

1

Directiva privind proiectarea ecologică (Directiva 2009/125/CE), un instrument pentru îmbunătățirea eficienței energetice a produselor

2

Regulamentul privind etichetarea energetică [Regulamentul (UE) 2017/1369] – instrumentul cu ajutorul caruia consumatorul recunoaste produsele cu cea mai buna performanta energetica

Ce etichete vor fi noi în 2021?

Produsele care vor suferi modificari ale etichetelor energetice fac parte din urmatoarele categorii:

  • Frigidere și congelatoare de uz casnic
  • Mașini de spălat și mașini de spălat
  • Mașini de spălat vase
  • Televizoare și afișaje
  • Surse de lumină

Mai multe detalii aici.

Ce modificari sunt aduse? 

Noile etichete energetice stabilite de Comisia Europeana aduc anumite modificari importante, cu scopul de a informa consumatorul intr-un mod cat mai detaliat inainte de a isi alege un produs.

O noua scala energetica (A – G)

Sunt inlocuite vechile clase energetice cu +, si anume A+++, A++ sau A+ cu o scala uniforma de consum de energie de la A la G.

Cod QR

Fiecare eticheta va contine un cod QR care, in urma scanarii cu un smartphone, tableta, etc. va redirectiona clientul catre Registrul European de Produse pentru Etichetarea Energetica (EPREL). In respectivul loc se vor afla informatii privind conformitatea etichetei energetice a produsului si informatii despre acesta.

Alte informatii

In functie de produsul al carui eticheta energetica o citim, vom gasi o serie de informatii personalizate. Mai multe detalii aflati mai jos, unde este prezentata fiecare eticheta/categorie de produse.

Etichetele noi – Albalux

Modificarile aduse etichetelor de eficienta energetica al masinilor de spalat rufe Albalux

Una dintre schimbarile majore ale etichetei energetice pentru masinile de spalat rufe este modificarea programului de testare la care se refera toate valorile etichetelor. De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare. Programul „Eco” este adecvat pentru curatarea tesaturilor murdare obisnuite din bumbac, panza sau fibre mixte care pot fi spalate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de ingrijire. Tesaturile indicate pot fi combinate în acest ciclu de spalare. Programul „Eco” este cel mai eficient program din combinatia „consum de energie si apa”.

1 Cod QR

2 Clasa de eficiență energetică**

3 Consum ponderat de energie** în kWh/100 cicluri de funcționare (în programul Eco 40-60)

4 Capacitate de încărcare maximă

5 Durata programului „Eco 40-60”

6 Consum ponderat de apă** în litri/ciclu de funcționare (în programul Eco 40-60)

7 Clasa de eficiență la centrifugare**

8 Nivel de zgomot în timpul ciclului de centrifugare exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot**

* Eco 40-60 Pentru a obține eficiență energetică optimă, acest program are o temperatură optimă de spălare definită. Această temperatură nu poate fi schimbată de către client. Temperatura reală de spălare este specificată în manualul de utilizare și poate devia de la temperatura de spălare selectată din motive de economisire a energiei, în funcție de încărcare. Performanța de spălare respectă cerințele legale.
** Valorile se aplică la încărcări pe sfert, pe jumătate sau totale.

TOP